Opskrifter "Samsø-Brødformen''

 

Brødopskrifterødorm opskrifter

Send din egen opskrift gerne krydret med en lille historie.
Tryk her >>>

 

Nix pille brød bagt i kokotte

Dette er ikke "Verdens Bedste Brød", men det smager lige så godt, og inspirationen kommer fra New York bageren Jim Lahey. Og det kan laves i Samsøkokotten som ikke tåler kold dej i en 250 grader opvarmet form.

1 brød:

1/2 liter koldt vand

400-450 g hvedemel

200 g groft mel(fuldkorn hvede/spelt eller lignende)5g gær

1spsk.salt

1spsk. sukker

2spsk.olivenolie

Gær, salt, sukker og olivenolie røres ud i vandet. Det grove mel og derefter hvedemel røres i. Det bliver en meget våd dej. Dejen skal ikke æltes, bare samles. Stil dejen overdækket til hævning i ca. 12 timer på køkkenbordet ved stuetemperatur. (Fra aften til morgen f.eks.)

Når dejen er hævet skrabes den ned i kokotten. Låget sættes på og kokotten sættes i en kold ovn, der tændes på 200 grader. Efter 1 time og 40 minutter er brødet færdigt, vendes ud og køler på rist.

Hvis man bruger kokotten til andet end brødbagning, kan det være svært, at få brødet til at slippe, selv hvis man har smurt kokotten med olie. Læg derfor hellere et stykke bagepapir i bunden.

FINN

 

 

 

 

 

 

Kokottebrød fra Skærtoft Mølle

Udstyr:
Stentøjsform med låg ( stor form til dej af 1000g mel ).

Dej:
700 g fint sigtet speltmel
300 g fuldkorns speltmel
20 g salt
500g (ca.5 dl) øl - f.eks. Ørbæks Nutty Brown
Ca. 200g (ca.2 dl) lunken vand
20 g (1 spsk.) smagsneutral olie
7 g gær


De to meltyper blandes grundigt. Gæren smuldres i melet,
og de øvrige ingredienser tilsættes. Dejen æltes, og hæver
derefter i køleskabet natten over.

Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere
på køkkenbordet i et par timer.

Smør stenformen - både bund og låg - grundig med
smagsneutral olie.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord, afgas den let, og
form den til kugle, som lægges i stenformens bund.
Pres let på dejen, så den fylder hele bunden ud.

Sæt formen - uden låg - til efterhævning 1 time
eller til næsten dobbelt størrelse.

Snit evt. dejens overflade, læg låget på, og sæt formen
på en bageplade på næstnederste ribbe i en kold ovn.

Tænd ovnen på 200 grader. 1½ time senere er brødet
færdigt. Tag det straks ud af formen, og lad det køle af
på en bagerist.